Deeltijden overzicht
Deeltijdbehandeling
Heb jij het advies gekregen om in deeltijdbehandeling bij GGZ Momentum te komen? Dat kan veel vragen bij jou oproepen. Wat houdt de behandeling in, hoe vaak moet ik er heen, wat wordt er van mij verwacht?
Wat is deeltijdbehandeling?
Een deeltijdbehandeling is een vorm van behandeling in groepsverband. Een groep bestaat uit bijvoorbeeld acht cliënten die enkele dagen in de week (afhankelijk van de deeltijd) bij elkaar komen onder begeleiding van een of twee therapeuten. Het voordeel van een groep is dat cliënten met elkaar kunnen oefenen en dagelijks van elkaar kunnen leren. Naast het leren omgaan met jouw psychische klachten is er ook de gelegenheid om vaardigheden (opnieuw) te leren. Bijvoorbeeld het leggen van sociale contacten of praktische vaardigheden als het aanbrengen van structuur in jouw dagelijks leven. Bij iedere deeltijdbehandeling wordt een actieve inbreng van de deelnemers verwacht.
Op onze locaties werken wij ambulant om mensen zo goed mogelijk te helpen in hun eigen omgeving de problemen op te lossen waar ze tegenaan lopen. Bekijk hieronder onze deeltijden op onze locaties.

Breda
Deeltijd coördinator: Iris
Duur deeltijd: +/- 9 maanden
Dagen: dinsdag, donderdag & vrijdag (3 dagen van 09:00 tot 16:00)
De driedaagse deeltijd behandeling is een inzichtgevende, intensieve behandeling waarbij je gecombineerd werkt aan het inzichtelijk krijgen en doorbreken van onderliggende patronen en het werken aan herstel van verslaving. Als je voor jezelf niet duidelijk hebt waarom je verslaafd bent (geraakt) en/of dat je niet goed in herstel kunt blijven omdat je steeds in dezelfde valkuilen loopt en je deze patronen wilt doorbreken, zou deze behandeling goed kunnen aansluiten. Vaak zien wij dat er bij cliënten meerdere hardnekkige patronen aanwezig zijn en dat er sprake is van combinatie van klachten zoals verslaving, eetproblemen, een angst- of stemmingsstoornis, relatieproblemen, financiële en/of werkproblemen. Wanneer een individuele behandeling of behandeling voor een van deze specifieke problemen je tot nog toe niet voldoende handvatten heeft geboden kan het zijn dat deze intensieve deeltijdbehandeling passend is.
Voor wie?
De Deeltijd is bedoeld voor mensen met een combinatie van klachten en problemen bij wie een minder intensieve behandeling onvoldoende verlichting heeft geboden. Of bij wie een behandeling voor persoonlijkheidsproblematiek óf verslaving niet het gewenste effect heeft bracht. Cliënten in de leeftijd tussen 18 en ruwweg 70 jaar kunnen worden behandeld. Er dient voldoende motivatie te zijn om te willen stoppen met gebruik, met de procesverslaving of met zijn of haar eetstoornis. Tijdens de behandeling wordt algehele abstinentie van je verwacht van alle middelen, ongeacht de hoofdverslaving of hoofdklacht. Diverse persoonlijkheidsstoornissen kunnen worden behandeld, m.n. Cluster B en C. Wel moet je voldoende draagkracht en mogelijkheid tot zelfreflectie hebben en moet je maatschappelijk voldoende stabiliteit ervaren, zoals een vaste woon- of verblijfplaats, voldoende veilige plek en enig steunsysteem.
Wie past er niet in deze behandeling?
- Actief middelengebruik, d.w.z. dat de verslaving niet op de voorgrond mag staan;
- Als er sprake is van (forse) acting-out, psychotische kwetsbaarheid of (teveel) cognitieve schade door middelengebruik;
- Een IQ lager dan 85;
- BMI lager dan 18;
- Autisme.
Wat houdt de behandeling in?
De behandeling is drie dagen per week, ruwweg van 9.00 - 16.00 uur op dinsdag, donderdag en vrijdag. De gemiddelde duur van behandeling is 9-12 maanden. De therapie vindt grotendeels plaats in de groep. Soms vinden (systeem)gesprekken plaats op een niet-therapiedag. Elke 4 weken heb je een evaluatie met je contactpersoon en wordt je in het team geëvalueerd, waarna behandeldoelen waar nodig kunnen worden bijgesteld. De behandeling wordt in principe afgerond als je samen vindt dat je je behandeldoelen zo goed als hebt behaald en met het behandelteam een afsluitingsdatum overeenkomt.
Onderdelen van de behandeling
Er wordt gewerkt met schematherapie, een methodiek die goed is onderzocht en voldoende effectief is gebleken bij mensen met diverse persoonlijkheidsstoornissen en hardnekkige problematiek. Daarnaast wordt gewerkt met een systeemtheoretische benadering en uitgangspunten vanuit verslavingstheorie. Er is een behandelstaf aanwezig van diverse disciplines, waardoor verschillende soorten therapie mogelijk zijn, zoals psychotherapie (schemagroep), systeemtherapie, sociotherapie, terugvalpreventie, vaktherapie beeldend en drama enz. Naast ‘praat ‘therapieën wordt er dan ook ruime aandacht besteed aan ervaringsgerichte therapie.
's-Hertogenbosch
Deeltijd coördinator: Jolie
Duur deeltijd: +/- 6 maanden (eventueel 3 mnd. verlenging)
Dagen: dinsdag & donderdag
Voor wie?
De groep is bedoeld voor cliënten bij wie er sprake is van eetproblematiek zoals anorexia nervosa, boulimia nervosa, BED en overeten. Een belangrijke indicatie voorwaarde is dat cliënten geschikt voor een groep zijn, ze kunnen profiteren van groepsbehandeling en groepsleden kunnen profiteren van de aanwezigheid van het betreffende groepslid.
Binnen de intake wordt gekeken of een groep passend is voor jou als cliënt. Als de deeltijd wordt geïndiceerd en jij staat daar achter dan kan je direct starten of kom je op de wachtlijst. Soms zijn er eerst een aantal individuele sessies nodig voordat je kan starten in de groep. Dat zal allemaal met jou worden besproken.
Wat houdt de behandeling in?
De eetdeeltijd in 's-Hertogenbosch bestaat uit 2 volle dagen (09:00 tot 16:00) op de dinsdag en de donderdag. In deze deeltijd werken wij met verbale en non-verbale groepen aan zowel het inzicht krijgen in eigen (eet)patronen, gedragingen en wordt er aandacht besteed aan het stellen van doelen en het oefenen met nieuw gedrag. Er wordt dagelijks gewerkt met een dagopening en dagsluiting, wat beide 15 minuten duurt. In deze dagopening en dagsluiting staat kort en krachtig centraal hoe je erbij zit, of je iets in te brengen hebt en vervolgens met wat voor gevoel je naar huis gaat en met welke doelen je aan de slag gaat.
Onderdelen van de behandeling
De behandeling is groepsgericht en bestaat uit onder andere: de doelengroep, de eetpatronengroep, een groep gericht op zelfbeeld, een procesgroep, systeemgroep, verdiepingsgroep, een ervaringsgerichte groep, psychotherapie/psycho-educatie. Inhoudelijk uitleg over de groepen krijgen cliënten zodra zij starten. Iedere groep duurt 75 minuten en soms iets langer.
Deeltijd coördinator: Marloes
Duur deeltijd: +/- 6 tot 9 maanden
Dagen: maandag, woensdag & vrijdag
Voor wie?
Deze deeltijd is bedoelt voor cliënten met persoonlijkheidsproblematiek of cliënten met zowel verslavings- en/of eetproblematiek en persoonlijkheidsproblematiek waarbij ruimte is om met het persoonlijkheidsfunctioneren aan de slag te gaan. Wanneer klachten rondom verslaving en/of een eetstoornis teveel op de voorgrond staan is onze deeltijd niet passend.
Wat houdt de behandeling in?
Onze 3 daagse inzichtgevende deeltijd vindt drie dagen per week plaats op maandag, woensdag en vrijdag. Het behandelkader waaruit we werken binnen deze deeltijd is schematherapie. Samen werken we aan het verkrijgen van inzicht in en het doorbreken van lang bestaande (gedrags)patronen.
Onderdelen van de behandeling
De behandeling vindt voornamelijk in groepsverband plaats, enkel op indicatie wordt de behandeling met individuele gesprekken aangevuld. Daarnaast vinden wij het belangrijk dat het systeem bij de behandeling wordt betrokken middels systeemtherapie. Eens per vier weken vindt er een evaluatie plaats samen met de individuele behandelaar. De dagen beginnen om 8:45 met een dagopening en eindigen om 16:00 met een dagafsluiting. Daartussen volg je allerlei therapieonderdelen, zowel verbaal als non-verbaal.
Deeltijd coördinator: Lonneke
Duur deeltijd: 3 tot 6 maanden
Dagen: 5 ochtenden per week; maandag t/m vrijdagochtend van 09:00-12:00
Voor wie?
De Steun en Structurerende deeltijdbehandeling is bedoeld voor mensen met verslavings- en/of aanverwante problematiek zoals angst, depressie, impulscontroleproblematiek, persoonlijkheidsproblematiek die gebaat zijn bij een steunend structurerende behandeling. Mensen die deelnemen aan onze deeltijd staan vaak weinig in contact met hun innerlijke gevoelswereld. Ze vinden het lastig om te emoties en/of fysieke signalen te voelen en om met deze gevoelens om te gaan. Verslavingsproblematiek staat vaak op de voorgrond. Wij richten ons vooral op het behouden van abstinentie, terugvalpreventie, (weer) in contact komen met gevoelens, emotieregulatie en het vergroten van het mentaliserend vermogen.
Wat houdt de behandeling in?
De groepsbehandeling vindt 5 ochtenden in de week (ma t/m vr) van 09:00-12:00 plaats. Je zit in een groep met maximaal 8 cliënten en 2 behandelaren en werkt samen aan je herstel. Tijdens de behandeling is het de bedoeling dat je clean bent van alle middelen, ook als een middel niet je hoofdmiddel is. Naast de groepssessie vindt er eens per 3 weken een individueel gesprek met je individueel behandelaar en eens per 6 weken een behandelevaluatie plaats om je proces tijdens de groepsbehandeling zo goed mogelijk te kunnen bewaken.
Onderdelen van de behandeling
Binnen de deeltijdbehandeling maken we gebruik van zowel verbale-, als non-verbale therapievormen. Verbale therapievormen zijn bijvoorbeeld de weekendnabespreking, de doelengroep en de emotieregulatie groep. Non-verbale therapievormen zijn bijvoorbeeld mindfulness, psychomotorische therapie en lichaamsgerichte therapie. Daarnaast is er de mogelijkheid om het systeem (ouders, partner, kinderen) bij de behandeling te betrekken middels systeemtherapie. De duur van de behandeling is gemiddeld 3 tot 6 maanden. Omdat we cliëntgericht werken en daarbij kijken naar de verschillende behoeften per individu kan het zijn dat de ene persoon langer of korter deelneemt aan de groepsbehandeling dan de ander.
Deeltijd coördinator: Samanta
Duur deeltijd: 6 tot 9 maanden
Dagen: maandag t/m vrijdag (ma/wo/vr zijn hele dagen, di/do zijn ochtenden)
Voor wie?
De narratieve dagbehandeling is een intensieve vorm van groepsbehandeling. Deze is bedoeld voor cliënten met persoonlijkheidsproblemen. Hiernaast zijn er ook vaak verschillende andere problemen, zoals verschillende vormen van verstoord eten, afhankelijkheid van middelen, stemmingsklachten, zelfbeschadiging.
Wat houdt de behandeling in?
De groep bestaat uit 5 dagen in de week groepstherapie, om zoveel mogelijk holding te bieden aan cliënten. Maandag, woensdag en vrijdag van 08:45-16:00 uur en dinsdag en donderdag van 08:45-12:00 uur. Hiernaast zullen er ongeveer (per cliënt verschillend) eens in de twee weken individuele procesgesprekken plaatsvinden.
Onderdelen van de behandeling
Er wordt gebruik gemaakt van verschillende behandelvormen binnen de groep. Denk aan; psychotherapie, vaktherapie, ACT, narratieve therapie.
De dagbehandeling is een open groep van maximaal 8 cliënten. Er zit geen maximum of minimum tijd aan de behandeling verbonden, dit wordt per cliënt afgestemd.
Nijmegen
Deeltijd coördinator: Femke / Suze
Duur deeltijd: +/- 5 maanden
Dagen: maandag & donderdag
Voor wie?
De ma-do deeltijdbehandeling is voor cliënten met zowel verslavings- en/of eetproblematiek en persoonlijkheidsproblematiek met een wekelijks programma op de maandag en donderdag tussen 9.00 en 16.00.
Wat houdt de behandeling in?
De behandeling is groepsgericht met wekelijks een individueel gesprek van een half uur ter ondersteuning. Daarnaast vinden er afspraken plaats bij een systeemtherapeut met cliënt en belangrijke naasten. Op indicatie kunnen afspraken gemaakt worden gericht op ondersteuning in de leefgebieden, trauma behandeling of diagnostiek. Door de intensieve omgang met elkaar en het behandelteam leert een cliënt veel over zichzelf en wordt de cliënt uitgedaagd om (anders) naar zichzelf in interacties met anderen te kijken en nieuw gedrag te oefenen.
Onderdelen van de behandeling
Beide dagen bestaan uit 4 tot 5 blokken waarbij verschillende therapievormen aan bod komen, zoals psychotherapie, psychomotorische therapie, cognitieve gedragstherapie, terugvalpreventie en systeemtherapie. Elke 6 weken vindt er een behandelevaluatie plaats waarin het individuele proces van de cliënt en het proces van de groep wordt geëvalueerd. De behandeling duurt minimaal 12 en maximaal 24 weken.
Deeltijd coördinator: Bram
Duur deeltijd: variërend tot maximaal 16 weken
Dagen: dinsdag & vrijdag
Voor wie?
De intensieve tweedaagse deeltijdbehandeling is gericht op het onder controle krijgen van verslaving, het op orde krijgen van de leefgebieden en inzicht krijgen in onderliggende mechanismen.
Wat houdt de behandeling in?
Het is een groepsgerichte behandeling met wekelijks een individueel gesprek van een half uur ter ondersteuning. In de deeltijdbehandeling is cliënt bezig met het verkrijgen van inzicht in aanwezige verslavingsproblematiek, het herkennen van lichaamssignalen en het aanleren van nieuwe constructieve gedragingen. Tevens leer cliënt over zichzelf en over zichzelf in interactie met anderen. Cliënt is in de behandeling bezig om aanwezige verslavingsproblematiek te herkennen en met constructief gedrag hier op te reageren.
Naast de deeltijdbehandeling vinden er afspraken plaats bij een systeemtherapeut met cliënt en belangrijke naasten. Tevens kunnen op indicatie afspraken worden gemaakt gericht op ondersteuning op de leefgebieden, traumabehandeling of diagnostiek.
Onderdelen behandeling
De behandeling bestaat uit twee volle dagen, variërend tot een maximale duur van 16 weken. Elke deeltijd dag bestaat uit ongeveer 4-5 blokken waarbij verschillende thema’s aan bod komen. Denk hierbij aan terugvalpreventie, systeemtherapie, psychomotore therapie, psychotherapie en cognitieve therapie.
Deeltijd coördinator: Ellen
Duur deeltijd: +/- 9-12 maanden
Dagen: dinsdag & donderdag
Voor wie?
De tweedaagse eet-deeltijdbehandeling is voor cliënten met eetproblematiek die getypeerd wordt door te weinig eten en/of eetbuien die gecompenseerd worden. De behandeling is niet geschikt voor cliënten:
- met een eetbuistoornis
- met ernstige instabiliteit en risico’s op lichamelijke vlak
- met ernstige psychiatrische aandoeningen
- een verstandelijke beperking
- fysiek of fors verbaal gewelddadig gedrag
- met fors middelenmisbruik
Wat houdt de behandeling in?
De tweedaagse eetdeeltijd is een groepsbehandeling voor maximaal 8 volwassen cliënten. De groepen zijn gericht op het in kaart brengen en veranderen van eetpatronen, psycho-educatie over eetproblematiek en hieraan gekoppelde thema’s, proces van verandering, opbouw van systeem, belemmerende en helpende gedachten en de lichaamsbeleving. Na een succesvolle behandeling:
- is primair het eet- en beweegverstoord gedrag sterk verminderd, een gezond eet- en beweegpatroon opgebouwd en dit kan worden vastgehouden
- is secundair het verstoorde denken rondom eten, het negatieve lichaamsbeeld en de fysieke gezondheid aanzienlijk verbeterd
- kan er sneller op constructieve wijze worden gereageerd wanneer geconfronteerd met moeilijkheden door onder meer sociale steun te zoeken
- kan er met minder intensieve behandeling verder worden gewerkt aan het behoud van de behaalde resultaten en eventuele andere problemen
Onderdelen van de behandeling
Naast de behandelgroepen vindt er wekelijks een individueel gesprek plaats met als doel het proces te bewaken. Daarbij zijn de gesprekken ook bedoeld om thema’s onderliggend aan het eetprobleem te onderzoeken en te structureren. Cliënten worden geholpen in het geven van openheid hierover in de groep. Alle cliënten hebben tijdens de deeltijd een systeemtaxatie bij een systeemtherapeut. In dit gesprek wordt samen bekeken waar en hoe naasten ondersteunend kunnen zijn in het proces van de cliënt en of vervolggesprekken geïndiceerd zijn. Begeleiding op de leefgebieden kan, indien nodig, aanvullend worden ingezet.
- Download brochure: Beschrijving 2-daagse eet-deeltijd Nijmegen
Deeltijd coördinator: Annemarijne
Duur deeltijd: +/- 9-18 maanden
Dagen: maandag, woensdag & donderdag
Voor wie?
De inzichtgevende driedaagse deeltijdbehandeling is een groepsbehandeling voor volwassenen met persoonlijkheidsproblematiek. In de groep leren cliënten om te gaan met- en onderzoeken van eigen gevoelens. Daarnaast leren ze hun eigen belevings- en gedragspatronen herkennen en hoe deze tot uiting komen in het dagelijks leven. De volgende stap is het gaan experimenteren met het doorbreken van deze minder productieve gedragspatronen. Een vereiste is voldoende basis te hebben om niet terug te vallen in eventuele verslavings- en/of eetproblematiek.
Wat houdt de behandeling in?
De deeltijdbehandeling vindt plaats op maandag, woensdag en donderdag, waarbij verschillende therapievormen aan bod komen, zoals psychotherapie, (psycho)dramatherapie, bezinning en terugvalpreventie. Naast de groepstherapie is er geen individuele therapie. Er vinden wel afspraken plaats bij een systeemtherapeute samen met cliënt en belangrijke naaste en op indicatie een psychiatrisch consult. De gemiddelde looptijd van de behandeling is 9 tot 18 maanden, waarbij regelmatig wordt geëvalueerd.
Helmond
Voor wie?
Mensen met persoonlijkheidsproblematiek, die vaste, belemmerende patronen (schema’s) willen veranderen.
Wat houdt de behandeling in?
3 dagen van 09:00 – 14:45 uur waarin 3 verschillende groepen per dag worden gegeven, tevens een systeemavond.
Onderdelen van de behandeling
Groepen om inzicht te krijgen in schema’s en hoe deze vanuit jouw eigen unieke levensgeschiedenis zijn ontstaan. Ervaringsgerichte groepen om meer tot het gevoel te komen en andere ervaringen op te doen, zodoende nieuwe patronen te kunnen ontwikkelen / versterken. Systeem (omgeving) van de cliënt wordt intensief betrokken bij de behandeling.
Voor wie?
Mensen met o.a. verslavingsproblematiek, eetproblematiek, andere psychische problemen en onderliggende persoonlijkheidsproblematiek die onvoldoende baat hebben bij een ambulante behandeling.
Wat houdt de behandeling in?
De steunende en structurerende dagbehandeling bestaat uit vijf dagen, waarvan 4 ochtenden op locatie in Helmond en 1 virtuele dag via beeldbellen vanuit huis, tevens een systeemavond. Gedurende de week zal je verschillende groepen volgen.
Onderdelen van de behandeling
Verschillende groepen gericht op klachtenreductie, terugvalpreventie en het aanleren van gezonde strategieën om emoties te reguleren, accepteren en te uiten. Systeem (omgeving) van de cliënt wordt intensief betrokken bij de behandeling.
Eindhoven
Deeltijd coördinator: Karlijn
Duur deeltijd: +3 maanden
Dagen: Ma 9.30 u – 15 u, Di 9.30 – 15 uur, vrijdag 9.30 – 16.30
Voor wie?
We werken hierbij met een doelgroep waarbij de stoornis in het gebruik de primaire diagnose is, maar waarbij daarnaast ook sprake kan zijn andere psychische problemen. De nadruk ligt echter op het verstevigen van abstinentie.
Wat houdt de behandeling in?
Tijdens de behandeling wordt gewerkt aan herstel, het leren begrijpen van eigen patronen/overtuigingen, gezonde emotieregulatie, toewerken naar gedragsverandering en verstevigen van inbedding in het leven.
Onderdelen van de behandeling
Herstelbevorderende groep, cognitieve gedragstherapie, Systeemtherapie, ACT, psycho-educatie
Contra-indicaties voor deze deeltijd: antisociale trekken, ASS primair, niet abstinent, psychotische kwetsbaarheid.
