Verslavingen

Zoek jij hulp bij een verslaving?

Vrijwel iedereen drinkt weleens een glas alcohol, speelt een computerspel met vrienden of kent misschien iemand die weleens een pilletje heeft geprobeerd op een festival. Mensen gebruiken verschillende manieren om zich te ontspannen of zich te vermaken. Maar wanneer wordt dit een verslaving genoemd?

Tegenwoordig hebben mensen een steeds vaker negatief zelfbeeld ontwikkeld (jeugdtrauma, hoge werkdruk, gezinsproblemen, echtscheiding, social media, e.d.). Wanneer iemand steeds meer gaat drinken of vaker achter de computer kruipt om negatieve gedachtes te onderdrukken is de kans op een verslaving steeds groter en groter. Zo zoekt ieder persoon een eigen manier om met deze druk om te gaan..

Een gevoel van schaamte en je probeert het geheim te houden, ben je bang dat mensen je verslaving ontdekken?

Herken je dit?

Hoe uit een verslaving zich?

Een verslaving kan zich zowel uiten in het gebruik van middelen, als in gewoontes waar mensen moeilijk mee kunnen stoppen (bijv. gameverslaving en seksverslaving). Een verslaving leidt regelmatig tot veel problemen in de samenleving. Denk bijvoorbeeld aan gebruik van geweld in de thuissituatie, agressie op straat en aan ongelukken op het werk en in het verkeer. Ook lichamelijke ziektes (zoals hart- en leverziekten) kunnen het gevolg zijn van overmatig gebruik van middelen zoals drugs en alcohol.

Soorten verslavingen:

Wanneer is iets een verslaving?

Bij een verslaving drinkt iemand bijvoorbeeld alcohol omdat hij/zij negatieve gedachten of mentale druk weg wilt drinken. Langzaam begin je de controle te verliezen over het gebruik: ‘af en toe’ wordt ‘dagelijkse routine’. Een verslaving is afhankelijkheid, er is een onweerstaanbare drang om middelen te gebruiken, onafhankelijk van de lichamelijke behoefte.

Er is sprake van een verslaving wanneer:

  • Je gebruikt om gedachten weg te drukken
  • Je merkt dat je meer gaat gebruiken (voor hetzelfde effect)
  • Je niet zonder kunt (lichamelijk of psychisch)
  • Je niet kunt stoppen (of zonder kunt)
  • Je ontwenningsverschijnselen krijgt wanneer je niet gebruikt (zweten, trillen, onrust, paniek)
  • Je een groot deel van de dag denkt aan (of bezig bent met) gebruik

Oorzaken van een verslaving

‘Aanleg’ is één van de oorzaken voor het ontwikkelen van problematisch gebruik. Deze aanleg kan tot uiting komen in een verslaving door meerdere factoren, denk bijvoorbeeld aan:

  • Ingrijpende gebeurtenissen (echtscheiding)
  • Traumatisering tijdens de (vroege) jeugd
  • Je hebt een ander psychisch probleem (angst)
  • Er bestaan vergelijkbare problemen in de familie
  • Je vrienden gebruiken ook
  • Je kan heel impulsief zijn (‘sensation seeking’)

Behandelen van een verslaving

Wanneer je bij GGZ Momentum in behandeling komt houden wij rekening met je werk, je eventuele partner of gezin en andere belangrijke zaken. Als je er behoefte aan hebt, worden familie en betrokkenen bij jouw behandeltraject betrokken om samen met jou het proces van verandering te doorstaan. Wij bieden verschillende behandelingen en therapieën aan op onze locaties.

Aanmelden bij GGZ Momentum?

Heb jij al enige tijd last van verslaving of ben je op zoek naar hulp? GGZ Momentum is de gespecialiseerde GGZ in het behandelen van verslaving en psychische problemen en helpt jou bij het stoppen met jouw verslaving.

GGZ Momentum is vanaf 2010 gespecialiseerd in het effectief behandelen van verslavingen, psychische klachten en eetproblematiek. Heb jij nog specifieke vragen met betrekking tot jouw verslaving? Neem dan gerust contact met een van onze locaties of via ons contactformulier. Wij helpen jou graag bij al jouw vragen!

Direct hulp nodig?

Wil je een afspraak maken? Bel met een locatie naar keuze of meld je aan via ons aanmeldformulier.

Bekijk onze locaties

Vind een locatie bij jou in de buurt!

 

GGZ Momentum

Heb je een vraag over GGZ Momentum of wil je je graag aanmelden? Neem dan contact op met de receptie van onze locaties of meld je direct aan.

Logo_bird_diap