Eetstoornis
Zoek jij hulp bij een eetstoornis?
Een eetstoornis is een gevolg van psychische problemen en wordt gekenmerkt door een verstoord eetgedrag. Bij een eetstoornis denk je al vaak aan ‘ondergewicht’, maar er speelt veel meer. Vaak heeft iemand met een eetstoornis een negatief zelfbeeld ontwikkeld. Een eetstoornis komt zowel bij vrouwen als bij mannen voor. Een eetstoornis uit zich voornamelijk in ‘te veel eten’ of juist ‘te weinig eten’. Je kunt van de buitenkant niet altijd aan iemand zien of zij/hij een eetstoornis heeft. Bij een eetstoornis worden negatieve gevoelens verdoofd met eten, of juist niet eten.
Een eetstoornis:
- Is niet altijd herkenbaar aan de buitenkant
- Een eetbuistoornis komt evenveel voor bij mannen als bij vrouwen.
- Komt bij meer dan 200.000 Nederlanders voor
In mijn beleving was mijn lichaam nooit ‘dun’ genoeg, ik mocht niet meer van mijzelf eten..
Herken je dit?
Hoe herken je een eetstoornis?
Mensen met een eet- of gewichtsprobleem zijn vaak erg perfectionistisch en leggen de lat voor zichzelf onrealistisch hoog. Ze zijn veelal bezig met de gedachte wat anderen van hen vinden en proberen het goed te doen voor de mensen om zich heen. Dat niemand dit volhoudt, ontdekken velen pas als het te laat is.
Herken jij een eetstoornis?
- Je bent steeds meer bezig om af te vallen
- Je hebt een verkeerd lichaamsbeeld
- Je sport overmatig om niet aan te komen
- Je gebruikt laxeermiddelen / overgeven
- Je bent bang om ‘dik’ te worden
- Je hebt steeds meer lichamelijke klachten
- Je eet niet graag met of bij andere mensen
- Je wisselt eetbuien af met streng lijnen
Welke eetstoornissen bestaan er?
De ene eetstoornis is de andere niet. Het kan ervoor zorgen dat iemand te veel eet, te weinig eet, of dat er een wisselend patroon is (overeten, overgeven, overmatig sporten, etc.). Bij GGZ momentum hangt het type behandeling af van het type eetstoornis. In principe kun je bij ons terecht voor alle typen eetstoornissen. Mensen met eetstoornis waarbij de BMI lager is dan 17 nemen wij helaas niet in behandeling. Deze mensen verwijzen wij door naar een specialistische instelling die zich meer heeft gericht op deze specifieke doelgroep.
GGZ Momentum behandelt de volgende eetstoornissen:
Oorzaken van een eetstoornis
Een eetstoornis heeft meestal een psychische oorzaak. Een eetstoornis kan de troost zijn wanneer mensen niet met hun gevoelens en emoties kunnen omgaan. Ook wanneer het iemand niet lukt om controle op het leven te krijgen wordt er gezocht naar een andere manier: eten & afvallen (de eetstoornis). De reden dat deze psychische aandoening lijdt tot een eetstoornis kan meerdere oorzaken hebben zoals:
- Perfectionistische levensstijl (dwang)
- Emotionele gebeurtenissen (scheiding)
- Mishandeling of verwaarlozing
- Lichamelijk geweld
- Taboe op seksualiteit
- Seksueel misbruik
Behandelen van een eetstoornis
De neerwaartse spiraal waarin je bent beland, is moeilijk alleen te doorbreken. In het begin heb je nog sterk het idee dat de eetstoornis vanzelf overwaait en dat je zelf je probleem kunt stoppen. Misschien herken je jezelf hierin en heb je al een paar vergeefse stoppogingen gedaan. Toch is op tijd aan de bel trekken het beste wat je kunt doen. Samen met jou kijkt GGZ Momentum waar de problemen bij jou vandaan komen en hoe wij je weer in de juiste richting krijgen. Wij bieden je een uitgebreid psychotherapeutisch programma aan zodat wij samen met jou de kern van je problemen kunnen pakken. Met als doel een fijner en vrijer leven.
Let op: Ons specialisme voor het behandelen van eetproblematiek is met name gecentraliseerd op de locaties
Onze hulp bij eetproblemen
Ben je op zoek naar professionele hulp om van je eetverslaving af te komen? Ben jij 18 jaar of ouder? Bij GGZ Momentum is het mogelijk om direct een afspraak te maken waarbij wij samen met jou jouw persoonlijke situatie in kaart gaan brengen. Om de effectiviteit van de behandelingen te vergroten is het belangrijk om in een vroeg stadium eventuele ernstigere problemen voor te zijn. Wacht dus niet te lang met zelf stoppen. De behandeling van een eetverslaving is intensief maar bewezen effectief. Kom je bij ons in behandeling voor jouw eetverslaving? Dan hoeft je niet opgenomen te worden en (ver)blijf je in je eigen vertrouwde omgeving.