Dagbehandeling GGZ (2, 3, 4 en 5 dagen)

Je komt in aanmerking voor een dagbehandeling wanneer jouw hoofdbehandelaar denkt dat dit het beste voor jou is. Maar wat is een dagbehandeling? Een dagbehandeling is een intensief programma dat bestaat uit bijvoorbeeld groepsgesprekken (met 8 tot 10 cliënten) die inzicht geven in jou als persoon, mindfulness, systeemtherapie en  psychomotorische therapie. Ook heb je een keer in de week een individueel gesprek met jouw vaste behandelaar.

Wat is een GGZ dagbehandeling?

  • Je wordt niet opgenomen
  • Intensief behandeltraject (12 tot 36 weken)
  • Op locatie 2, 3, 4 of 5 dagen per week
  • Groepstherapie (met 8 tot 10 cliënten)
  • 1-op-1 gesprekken
  • Je krijgt een individuele behandelaar

Waarom een dagbehandeling?

Een dagbehandeling is een behandelvorm waarin je intensief aan de slag gaat met jezelf en jouw psychische probleem. Een dagbehandeling kan zeer effectief zijn wanneer je bijvoorbeeld helemaal bent vastgelopen in je leven, in je werk, in je relatie of op andere belangrijke momenten. Dan volstaat het vaak niet om één of meerdere individuele gesprekken per week te hebben maar is het van belang dat je voldoende afstand neemt en in contact komt met mede cliënten die soortgelijke ervaringen hebben opgedaan.

Voor wie is de dagbehandeling geschikt?

GGZ Momentum biedt al haar cliënten de mogelijkheid tot het volgen van een dagbehandeling.​ Wij behandelen mensen bij voorkeur in dagbehandeling en als het mogelijk ambulant. Daar is een goede reden voor die samenhangt met je herstel. Met behulp van ons programma en onze behandelaren leer je hoe je dagelijkse problemen het beste kunt aanpakken. Het gaat hierbij om de problemen waar je het meeste last van hebt of waar je het vaakst mee geconfronteerd wordt (denk hierbij aan ‘het niet voor jezelf op durven komen’, verdriet, angst, agressiviteit, wegdrukken van emoties, etc.).

Onze dagbehandeling is geschikt voor:

  • Verslavingsproblemen
  • Eetproblemen
  • Onderliggende psychische problemen
  • Persoonlijkheidsproblemen

Welke dagbehandeling is geschikt voor mij?

Afhankelijk van het psychische probleem wordt er besloten welke dagbehandelingsvorm het beste aansluit bij jouw zorgbehoefte. Het aantal dagen (2, 3, 4 of 5 dagen) zegt niets over de doelgroep. Er wordt een meer ondersteunend/structurerende dagbehandelingsvorm aangeboden voor cliënten die deze ondersteuning en structuur nodig hebben. Daarnaast worden er dagbehandelingen aangeboden die meer psychotherapeutisch van aard zijn waarbij de focus meer op de persoonlijkheidsdynamiek ligt.

Hoe ziet een dagbehandeling eruit?

Soms kunnen problemen het beste opgelost worden door middel van intensieve begeleiding en behandeling. In dat geval adviseren wij de dagbehandeling. Een dagbehandeling bestaat uit o.a. groepsgesprekken (8 tot 10 cliënten per groep) en gesprekken met je behandelaar.

Wij bieden vier intensiteiten aan:

  • Tweedaagse dagbehandeling
  • Driedaagse dagbehandeling
  • Vierdaagse dagbehandeling
  • Vijfdaagse deeltijdbehandeling

2 Daagse dagbehandeling (voorbeeld)

Maandag
(09:00 – 09:15)  Weekopening
(09:15 – 10:15) Narratieve groep
(10:30 – 12:00) PMT (Psychomotorische Therapie)
(12:00 – 13:00) Lunchpauze
(13:00 – 14:00) Verdiepingsgroep
(14:15 – 15:15) Mindfulness
(15:15 – 15:30) Dagafsluiting
(15:30 – 16:15) Individuele gesprekken


Donderdag

(09:45 – 10:30) Terugkoppeling MDO (Behandelarenoverleg)
(10:45 – 12:00) Systeemgroep
(12:00 – 12:45) Lunchpauze
(12:45 – 13:45) Cognitieve gedragstherapie
(14:00 – 15:00) Creatieve groep
(15:15 – 16:30) Terugval preventie
(16:30 – 16:45) Dagafsluiting

Na de dagbehandeling

Samen met jouw behandelaar bepaal je hoe het vervolg van jouw behandeling eruit gaat zien. Door de intensieve begeleiding heb je op een andere manier leren kijken naar jouw problemen. Zo ben je steeds beter in staat om zelf oplossingen in de praktijk toe te passen. Dat is een perfecte basis om daarna, met behulp van een ambulante behandeling (1-op-1 en/of groepsverband), jouw leven weer op te pakken en vorm te geven in een richting die je het meest wenst.

Geen dagbehandeling mogelijk?

Bij afhankelijkheidsproblematiek adviseren we over het algemeen eerst een klinische opname. Wanneer je bijvoorbeeld je verslaving zelf in de hand hebt, is het mogelijk om ambulant te starten. Bij psychische problemen anders dan verslaving ga je vaak ook het ambulante traject in. Zo kan het zijn dat GGZ momentum een klinische behandeling adviseert.

Meer informatie?

Mocht je vragen hebben over een ambulante behandeling en wat een ambulant traject voor jou kan betekenen? Neem dan contact met een van onze locaties en bel of stuur ons een email. Wij zullen proberen jouw vraag z.s.m. te beantwoorden.

Direct hulp nodig?

Wil je een afspraak maken? Bel met een locatie naar keuze of meld je aan via ons aanmeldformulier.

Bekijk onze locaties

Vind een locatie bij jou in de buurt!

 

GGZ Momentum

Heb je een vraag over GGZ Momentum of wil je je graag aanmelden? Neem dan contact op met de receptie van onze locaties of meld je direct aan.

Logo_bird_diap