Ik ken iemand met een verslaving

Ken jij iemand die hulp kan gebruiken?

In de meeste gevallen zijn onze cliënten jarenlang een zorg geweest voor hun omgeving. Alles draaide om hen. Er is van alles geprobeerd om ervoor te zorgen dat ze niet nog verder afgleden.

Onze cliënten hebben de grenzen van hun naasten vaak ernstig overschreden en jij als naaste heeft het vertrouwen in de cliënt dan waarschijnlijk ook allang verloren. De jarenlange financiële en emotionele steun zijn echter, zonder dat de omgeving zich daar bewust van was, onderdeel geweest van de instandhouding van het probleem.

Gedichtenbundel

Veel familieleden en naasten hebben hun emoties in een gedicht op papier gezet. Zowel bestaande gedichten als eigen geschreven gedichten. Hiervan hebben wij een gedichtenbundel gemaakt.

De juiste hulp

Het is enorm lastig om je dierbare zo te zien worstelen met zijn of haar probleem. Met de juiste hulp ziet u in dat het probleem het probleem van de cliënt is en niet dat van u. Het is tijd om er voor uzelf te zijn; de focus van uw dierbare af te halen en op uzelf te richten. GGZ Momentum heeft hiervoor een uitgebreid familieprogramma ontwikkeld.

Hoe ziet het familieprogramma eruit?

Familie informatiebijeenkomst

Op het moment dat uw naaste wordt opgenomen in onze kliniek zoekt een medewerker van de patiënten administratie contact met u om u uit te nodigen voor ons familieprogramma (mits uw naaste daar toestemming voor heeft gegeven). Dit programma begint met een informatiebijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst krijgt u meer inzicht in wat de behandeling van uw naaste precies inhoudt. De informatiebijeenkomst vindt meestal plaats in de avonduren. Na afloop van de bijeenkomst kunt u zich inschrijven voor de familiecursus bijeenkomsten.

Familie Psycho Educatie (Deel 1)

De familiecursus is een educatief programma waarin u meer kennis opdoet over wat verslaving of eetproblemen nou precies inhouden. Hoe ontstaan ze? Wat kunt u er aan doen? U leert over de rol die u aanneemt. U leert van elkaar. Uw naaste komt vaak als een ander persoon terug na behandeling, terwijl het veranderingsproces is dan pas net begonnen. Wanneer er meer begrip van uw kant komt, zal dit het proces voor beide partijen ten goede komen.

Familie Psycho Educatie (Deel 2)

Dit is een vervolg op cursus deel 1. Hierin komen verschillende onderwerpen aan bod als: schaamte, terugval, grenzen, co-dependency, etc.

Familie Themagroep

Na de informatiebijeenkomst en de cursusmiddagen kunt u zich aansluiten bij de themagroep voor familie en naasten. Dit zijn lotgenotengroepen waarin onder begeleiding van (ervaringsdeskundige) professionals kracht en hoop gedeeld worden. De themagroep voor familie wordt wekelijks gegeven en u kan deelnemen aan deze groep voor een periode die uiteenloopt van een paar keer tot enkele maanden bij behoefte.

Themagroep familie/naasten eetproblematiek

Locatie Nijmegen

Na de informatiebijeenkomst en de cursusmiddagen kunt u zich aansluiten bij de themagroep voor familie en naasten van cliënten met eetproblemen. Dit is een lotgenotengroep waarin onder begeleiding van (ervaringsdeskundige) professionals kracht en hoop gedeeld worden. U kunt deelnemen aan deze groep voor een periode die uiteenloopt van een paar keer tot enkele maanden bij behoefte.

 

Wanneer je interesse hebt voor deze avond kun je contact opnemen met de patiëntenadministratie. Zij kunnen je doorgeven wanneer de eerstvolgende bijeenkomst plaatsvindt.

Systeemtherapie

Psychische, psychiatrische of verslavingsklachten staan nooit op zichzelf. Dikwijls hebben ze te maken met de situatie waarin iemand leeft. Relaties, gezin en verdere omgeving vormen een systeem en mensen komen sneller uit de problemen met een therapie die daar aandacht voor heeft. Relatie- en gezinstherapie (systeemtherapie)zijn erkende vormen van psychotherapie. Vergelijkend wetenschappelijk onderzoek laat bij systeemtherapie betere resultaten zien dan bij alleen individuele therapie.

Systeemtherapie is met name belangrijk bij o.a. verslavingen gezien de problematiek de gehele omgeving van de cliënt aangaat. Hierdoor zijn de relaties binnen het gezin vaak ernstig verstoord geraakt en hebben de aandacht nodig.

Direct hulp nodig?

Wil je een afspraak maken? Bel met een locatie naar keuze of meld je aan via ons aanmeldformulier.

Bekijk onze locaties

Vind een locatie bij jou in de buurt!

 

GGZ Momentum

Heb je een vraag over GGZ Momentum of wil je je graag aanmelden? Neem dan contact op met de receptie van onze locaties of meld je direct aan.

Logo_bird_diap